Halloween 2017

A Aquest enllaç podeu veure la web del departament de Visual i Plàstica dedicat al Halloween 2017

Publicat dins de Uncategorized | Envia un comentari

INCENTIVEM LA CREACIÓ LITERÀRIA

 

Un dels objectius transversals del Departament de Català és millorar l’expressió escrita  dels nostres alumnes. És evident que hi ha diverses maneres de treballar aquest objectiu i són diversos els factors que ajuden a assolir-lo. Enguany, hem volgut plantejar als alumnes una d’aquestes possibles maneres, incentivant-los en la creació artística. En concret, hem llançat el repte als alumnes de 4t d’ESO de prendre part d’un certamen literari atractiu i innovador, “Ficcions, l’aventura de crear històries” per tal que, individualment o en grup, construeixin un relat per capítols a partir de l’inici d’una novel·la escollida entre opcions vàries.
Per parlar-nos d’aquest concurs i de la seva experiència, vam convidar al centre dos exalumnes ja universitaris, el Xavi Sagrera i la Joana Macià. Els dos amics s’hi van presentar en dues edicions consecutives i el primer cop, fa quatre anys, van ser guardonats amb el primer premi.
Els guanyadors van explicar als alumnes de 4t B com havien viscut aquesta experiència, així com anècdotes, consells i recomanacions que els podrien ser útils en la seva tasca literària.
Els alumnes van escoltar atents les seves paraules i van fer-los partícips de les seves primeres redaccions en grup. El Xavi i la Joana ens van fer de lectors mentre els alumnes anotaven quins aspectes s’havien de tenir en compte a l’hora d’elaborar un text narratiu i què els havia agradat més dels relats dels companys.
Agraïm al Xavi i a la Joana que hagin volgut compartir amb nosaltres una classe de català i
esperem que la seva presència (i els premis que van dir que havien guanyat) hagi motivat les ganes d’escriure dels alumnes de 4t d’ESO!
Més informació sobre el concurs FICCIONS a:

http://www.ficcions.cat/ficcions/default.php

Publicat dins de Uncategorized | Envia un comentari

Manifest sobre la situació actual de Catalunya

Professorat de l’Institut Escola Industrial de Sabadell, reunits en assemblea el 27 de setembre de 2017, i el Consell Escolar del centre, sentim la necessitat de fer-vos arribar la nostra posició davant els greus i excepcionals esdeveniments que estem vivint aquests dies al nostre país, tal com ja han dut a terme molts d’altres centres educatius de Catalunya.

Considerem que s’estan vulnerant drets tan fonamentals com la llibertat d’expressió, el dret al diàleg, el dret a la dignitat, el dret a decidir, el dret de reunió i el dret a la intimitat, entre molts d’altres, i que entenem que poden afectar la convivència i el respecte als valors fonamentals de qualsevol societat democràtica.

Els Projectes Educatius dels Centres Educatius de Catalunya s’acullen als principis rectors del sistema educatiu: respecte dels drets i deures, transmissió i consolidació dels valors propis d’una societat democràtica, l’equitat com a garantia d’igualtat d’oportunitats i el foment de la pau i el respecte dels drets humans.

Per aquest motiu, manifestem que:

-El diàleg i el consens són les vies imprescindibles per arribar a acords. Les mesures repressives, la por o la força no faciliten, en cap cas, la resolució de conflictes. Així és com es treballa a l’escola, donant exemple al moviment social viscut actualment.

  • El respecte als valors democràtics i, concretament aquests dies, a les institucions catalanes, escollides pels ciutadans, són la base de la societat que volem per als nostres
  • El respecte per la democràcia ens porta a encoratjar el moviment social pacífic, i a continuar donant exemple de convivència, independentment de quina ideologia es defensi.
  • El suport a la Direcció del nostre centre davant les amenaces i coaccions rebudes, així com la situació de desemparament a què es veuen abocats.

Només des de la llibertat,  el respecte a les persones i a les idees és possible educar els nostres infants i joves per tal que esdevinguin ciutadans solidaris, respectuosos i compromesos amb els altres.

Professorat de l’Institut Escola Industrial de Sabadell

Sabadell, 27 de setembre de 2017

Publicat dins de Uncategorized | Comentaris tancats a Manifest sobre la situació actual de Catalunya

Sortida de tardor

Pel proper dia 6 d’octubre s’han organitzat unes sortides matinals per als diferents cursos d’ESO. Creiem que és important l’assistència dels vostres fills i filles ja que, tot i ser una activitat de caràcter lúdic, està integrada en el Pla Anual d’Activitats i té per objectiu, fomentar un clima favorable de convivència entre l’alumnat i el professorat en un entorn diferent al de l’Institut.

El Punt de sortida i el d’arribada és per a tots els nivells el mateix: La Plaça Granados.

Trobareu més informació de les activitats al següent enllaç:

https://sites.google.com/escolaindustrial.org/sortida-tardo/inici

 

Publicat dins de Uncategorized | Comentaris tancats a Sortida de tardor

Proves PAU

Els Alumnes de 2n Curs de batxillerat de l’Escola Industrial: Oriol Galobart i Martina Orriols, han obtingut una nota superior a 9 en les PAU, per la qual cosa han pogut participar en un acte de reconeixement tant de l’Ajuntament de Sabadell (l’Oriol), com de la Generalitat de Catalunya, presidit en aquest cas pel molt honorable president de la generalitat Carles Puigdemont.

Cal indicar a més a més que tot l’alumnat del nostre centre presentat a les PAU les ha superat satisfactòriament.

Moltes felicitats a tots per la feina i el treball desenvolupat durant el curs.

Publicat dins de Uncategorized | Comentaris tancats a Proves PAU

Premi Argó a Treballs de Recerca de Batxillerat

El alumnes del 2n de batxillerat científic: Arnau Capelleras, Bernat Comas, Àlex Gracia i Nil Mataix, varen ser els guardonats amb el primer premi  Argó, organitzat per la Universitat Autònoma de Barcelona, pel treball tutoritzat per la professora Mireia Panadés:Biosensors de glucosa: Caracterització i estudi experimental.

Moltes felicitats

argo_2argo_1

Publicat dins de Uncategorized | Comentaris tancats a Premi Argó a Treballs de Recerca de Batxillerat

Xerrades amb autors: Roc Casagran

LA LITERATURA CATALANA I LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA. Dimarts 6 de juny va venir a visitar-nos al centre l’escriptor sabadellenc Roc Casagran, autor d’una de les lectures que els alumnes de 4t d’ESO estan realitzant en aquest tercer trimestre en la matèria de llengua catalana.img1 Es tracta d’Ara que estem junts (2012), una novel·la històrica que ens explica el periple de dos germans bessons de Sabadell després de l’esclat de la guerra civil espanyola.

EL PASSAT RECENT. El novel·lista i també poeta ens va explicar les motivacions que el van dur a escriure una novel·la ambientada molts anys enrere, però que, malauradament és plenament vigent, ja que retrata les pèssimes condicions de vida dels exiliats, dels camps de refugiats (eufemisme per no dir-ne camps de concentració). La memòria històrica, la memòria personal i col·lectiva no es pot perdre, afirma Roc Casagran, perquè no podem oblidar d’on venim i com hauríem d’actuar davant de circumstàncies tan terribles.

EL DRAMA DELS IMMIGRANTS. En Roc Casgran ens va explicar que  va donar forma a una novel·la a partir de l’experiència directa dels seus avis i famiimg2lars, d’altres testimonis d’exiliats, de la documentació bibliogràfica, de la vista a llocs clau i d’un llibre molt concret: Els vençuts, de Xavier Benguerel; però la novel·la no va agafar ple sentit fins que l’escriptor va ser partícep de l’experiència d’un jove alumne seu estranger que feia pocs anys havia estat internat en un camp per a immigrants a Espanya. El present no es diferenciava en gaire del passat recent.

LITERATURA I HISTÒRIA. Va ser una xerrada instructiva doncs, per enllaçar present i passat, per situar el context històric: els camins de l’exili, la retirada, la frontera, la vida als camps, la platja d’Argeleres…llocs i situacions que apareixen al llarg del llibre i que també, des de la matèria d’història, els alumnes estan estudiant aquest darrer trimestre.
Els alumnes van fer una valoració molt positiva de la trobada i van coincidir que les explicacions d’en Roc Casagran van ser una amena i útil classe de literatura i d’història. De part de l’Escola Industrial, li agraïm que hagi volgut compartir amb nosaltres aquesta estona i li desitgem molta sort amb els seus llibres.

DIA MUNDIAL DEL REFUGIAT. Amb motiu del Dia Mundial del Refugiat que té lloc el 20 de juny, us adjuntem un enllaç d’una entrevista amb Estel·la Pareja, directora del CCAR (Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat):

http://www.3intercat.net/news/tags/ca/Refugiat

Departament de Llengua Catalana

Publicat dins de Uncategorized | Comentaris tancats a Xerrades amb autors: Roc Casagran

Camins de l’exili

exili1Els departaments de Llengua i Literatura catalanes i de Socials han organitzat per segon any consecutiu una sortida acadèmica de dos dies per conèixer la historia dels exiliats espanyols de la Guerra Civil espanyola. El 25 i 26 de maig, amb un guia del MUME, els alumnes de 1r de batxillerat social i humanístic van fer una visita guiada al Museu de la Memòria de l’ Exili de la Jonquera i van recórrer part del camí que els exiliats espanyols van fer pexili2er fugir de la dictadura franquista: Agullana, Coll del Lli i Les Illes.

El segon dia van anar a la platja d’ Argelers , on l’ any 1939 s’ instal·là un dels molts camps de refugiats i van visitar la Maternitat d’Elna.

Esperem que la sortida hagi estat profitosa donat que ens ha apropat a  la situació real que moltíssimes persones van patir en un dels episodis recents més dramàtics de la nostra història recent.

Publicat dins de Uncategorized | Comentaris tancats a Camins de l’exili

Premi Arnau de Vilanova

El dimecres 17 de maig es vapremiarnaun lliurar al Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya els premis als guanyadors del Premi Arnau de Vilanova. L’Anna Garriga, la Laia Iniesta i la Clàudia Vilà, van ser guardonades amb el segon premi amb el treball La naturalesa de l’amor: Amor romàntic o amor dolorós.

Es tracta d’un treball en el qual, en paraules d’un dels membres del jurat, les autores realitzen “una ambiciosa recerca bibliogràfica que les porta a recensionar obres de Schopenhauer, Helen Fisher, Eva Illouz, Zygmunt Bauman, més quatre manuals d’autoajuda sobre el tema i entrevistes a experts.  Així, referencien honestament allò que han llegit, en comptes de fer refregits sobre el tema” i, a més, fan “la titànica tasca de comparar totes aquestes obres, especialment amb Schopenhauer, que seria el paradigma de la concepció, diguem-ne burgesa, de l’amor”. “A això afegeixen una part d’investigació sociològica a través d’enquestes virtuals per contrastar les idees de Schopenhauer  i la vinculació entre l’amor i la felicitat.”

Moltes felicitats

Publicat dins de Uncategorized | Comentaris tancats a Premi Arnau de Vilanova

Sortida a la Jonquera

El proppassat dia 21 d’ abril del 2017, el grup d’HISTÒRIA de 2n BTX  Científic – acompanyats per les professores Mireia Panadès, Mª Eulàlia Palau i Maria Calzada –  varen fer una sortida de coneixement i empatia envers l’ exili republicà.

Visitaren el Museu a la Jonquera i seguiren les rutes de l’ Exili a Agullana i La Vajol últimes poblacions abans de passar a França.  A Agullana visitaren també el Museu de l’exili intel·lectual i l’ expansió per altres països. Visitaren també la Mina Canta, lloc estratègic on es guardà l’ or de la República així com les obres d’Art que havien estat retirades dels museus per salvaguardar-les de les destrosses de la Guerra Civil.

sortida-bat

Després, enfilaren el camí del Coll de Jou, el mateix camí per on passaren tantes persones en un camí al no-res, des de civils – dones, criatures, gent gran – fins a soldats i autoritats de la República –   els presidents Manuel Azaña, Lluís Companys i  José Antonio Aguirre.

Durant tota la sortida estigueren acompanyades de guies del Museu i de la lectura de textos testimoni de l’ època.

La sortida complementava la matèria d’ Història i fou en alguns casos, un retrobament amb les històries personals i familiars.

Publicat dins de Uncategorized | Comentaris tancats a Sortida a la Jonquera